A MA MAGYAR JET-SKI SZÖVETSÉG BEMUTATKOZIK

A Magyar Jet-Ski Szövetség bemutatkozik

30 éves a magyar jet-ski sport

A MAGYAR JET-SKI SZÖVETSÉG (rövidített neve: MJSSZ, idegen nyelvű neve: Hungarian Jet Sports Federation, idegen nyelvű rövidített neve: HJSF) Országos Sportági Szakszövetség, Közhasznú Civil szervezet, mely a Sporttörvény, a Ptk. és az Ectv. alapján 1993. óta Magyarország területén kizárólagos jogosultsággal irányítja, szervezi és ellenőrzi a jet-ski sportágban folyó tevékenységet a versenysport, a szabadidő-, az ifjúsági-, a diáksport és a fogyatékkal élők sportja területén.

A Szövetség székhelye: 1149 Budapest, Mogyoródi út 32., megalapításának időpontja: 1992. november 12., bejegyző végzés száma: 16.Pk.60.834/2019/4., nyilvántartási sorszáma: Fővárosi Törvényszék 01-07-0000083, statisztikai azonosítója: 19234869-9319-515-01, adószáma: 19234869-2-42, főtevékenysége: TEAOR 9319’08 Egyéb sporttevékenység.

A Szövetség jogutódja az 1992. november 12-én alakult, a Fővárosi Bíróságon 1994. június 28. napján 5956 sorszám alatt nyilvántartásba vett Magyar Jet-Ski Szövetség társadalmi szervezetnek és 2020.02.10-i hatállyal jogutódja a 01-02-0009615 nyilvántartási számú Magyar Jet-Ski Szövetségnek.

A Szövetség önálló jogi személy. A Szövetséget a Fővárosi Törvényszék az Országos Sportági Szakszövetségek nyilvántartásában tartja nyilván, s működése felett a törvényességi felügyeletet az Ügyészség gyakorolja.

A Szövetség a jet-ski sportág tekintetében jogutódja a 01-07-0000026 nyilvántartási számú Magyar Motoros Vízisport Szövetség országos sportági szakszövetségnek, mely alapító és rendes tagja volt 2001-2011 között a Nemzeti Sportszövetség köztestületnek, 2012-2016 között a MOB Nem Olimpiai Sportágak szakmai tagozatának és 2016.12.21-től a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) köztestületnek.

A Szövetség tagja az International Olympic Committee (IOC), az Association of the IOC Recognized International Sports Federations (ARISF) és a Global Association of International Sports Federations (GAISF) tagsággal rendelkező Nemzetközi Motorcsónak Szövetségnek (Union Internationale Motonautique, rövidítése: UIM), a Nemzetközi Jet-Ski Szövetségnek (IJSBA), a Nemzeti Versenysport Szövetségnek (NVESZ) és a Honvédelmi Sportszövetségnek (HS), amelyeknek alapszabályait, szabályzatait és határozatait magára nézve kötelezőnek ismeri el.

A jet-ski sport történelme:

A jet-ski motoros vízsugár (jet) hajtású vízijármű, melynek kifejlesztése Clayton Jacobson arizoniai bankár nevéhez fűződik, aki 1965-ben készítette el az első alumínium szerkezetű, majd 1966-ban az első üvegszálas vázú működő prototípust. Clayton 1967-ben kereste meg a Bombardier céget, s közösen dolgozták ki Sea Doo márkanéven az 1968-tól gyártott jet-ski modellt, mely 318 cm³ hengerűrtartalmú, 18 lóerős, Rotax motoros meghajtású, egyszemélyes, ülős típusú volt.

______________________________________________________________________________

Székhely: H-1149 Budapest, Mogyoródi út 32.      Tel.: +36-1-307-3878                         Mobil: +36 20 585 6650

E-mail: secretary@mjssz.hu                                Fax: +36-1-307-6763                         Honlap: www.jet-ski.hu

 

A jelenleg gyártott jet-skik típusai:

- Ski: 1 személyes, állós, max. 1.500 cm³, 160 LE, végsebessége 110 km/h

- Runabout: 2-3 személyes, ülős, max. 2.600 cm³, 600 LE, végsebessége 150 km/h

Napjainkban a legfőbb jet-ski gyártók: Bombardier Sea-Doo, Yamaha, Kawasaki, Honda, Hydrospace és a Belassi.

A jet-ski sport a köztudatban még igencsak gyerekcipőben jár. Kevesen tudják, hogy a vízen való motorozásnak eme lenyűgöző formája Magyarországon szervezett formában 1991-ben kezdődött, s napjainkban már több ezer jet-ski tulajdonos van hazánkban.

A jet-ski sportról alkotott közvélemény meglehetősen megoszlik. A legtöbben nem tudják, hogy ez a sportág igen komoly fizikai és szellemi felkészültséget igényel. Képzeljék el magukat 100 km/h feletti sebességgel a méteres hullámokban motorozva, amikor teljes gázzal befordulnak egy hajtűkanyarban! A legnagyobb kategóriában (2600 cm³) a feltuningolt gépek teljesítménye a 600 lóerőt is eléri, sebességük meghaladja a 150 km/h-t. Egy ilyen gépet megülni pedig már nem kis dolog!

Bár igaz, nem olcsó egy ilyen masinát fenntartani, de lényegesen kevesebbe kerül, mint sokan gondolják. Egy középkategóriájú utcai autó árából bárki fenntarthat egy ütőképes versenygépet.

Többen úgy vélekednek, hogy a jet-ski környezetszennyező jármű, ami nem igaz, mivel még a kétütemű motoros modellek is megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi szabványoknak, üzemanyagrendszerük tökéletesen zárt, a vízbe nem jut káros anyag, az ólommentes benzinből és a vízben két nap alatt teljesen lebomló növényi olajból álló üzemanyag jóvoltából.

2002. évben megjelentek a XXI. század csúcstechnikáját képviselő négyütemű motorokkal ellátott 1600 cm³-es szervokormányos csodagépek, amelyek teljes zárt hűtőrendszerükkel, alacsony zajkibocsátásukkal, zéró emissziós, nulla károsanyag-kibocsátási paramétereikkel tökéletes környezetbarát vízi járművek, s mára szinte teljesen kiszorították a hagyományos kétütemű motorokat. A jet-ski szabadidős és sportcélú használatán kívül, gyorsasága és fürgesége, valamint a sekély vizekben való ideális használhatósága miatt több országban alkalmazzák életmentési célra, a parti őrségeknél, vizirendészeti egységeknél, valamint katonai célokra. A jet-skiknek rendkívül kedvező hatásuk van a vízi élővilág biológiai egyensúlyára, mivel nagy mennyiségű levegőt fújnak a víz alá, így felpezsdítik a tavak és folyók oxigén tartalmát. Egy-egy jet-ski verseny után a horgászok kapása az átlagosnak többszöröse.

 

A Magyar Jet-Ski Szövetség:

A jet-ski egyike a legfiatalabb technikai sportoknak, első világbajnokságát 1982-ben az Amerikai Egyesült Államokban rendezték meg. Az első Magyar Jet-Ski Bajnokságot 1991-ben rendezte meg a Magyar Motorcsónak és Vízisí Szövetség Jet-Ski Szakosztálya. A vízi jármű széleskörű hazai hódításával csaknem egyidőben megjelent ennek önálló szervezeti formája is Magyar Jet-Ski Szövetség néven. A Szövetség 1992. november 12. óta egyesíti a versenyezni vágyókat és szervezi a nemzeti bajnokságokat Budapest XIV. kerületi székhelyén. Mára a Szövetség 23 klub közel háromszáz igazolt versenyzőjét tömöríti. A két nemzetközi világszövetséghez (IJSBA, UIM) való csatlakozás, és azok szabályai átvétele után a hazai jet-ski sport mind színvonalban, szervezésben, mind technikailag nemzetközi színvonalúra nőtte ki magát.

 

A szövetség komoly szakmai munkájának és profi versenyigazgatóságának elismeréseként 1996-2020. között 13 alkalommal rendeztünk hazai EURÓPA BAJNOKI, és Világbajnoki futamot, 1 alkalommal a Parlament előtti Duna szakaszon, 1 alkalommal a Margitsziget budai Duna-ágban, 1 alkalommal a Dunaharaszti UNIVERSUM Vízisport Centrumban, 4 alkalommal a Budakalászi Omszk Tavon EB futamot, 1 alkalommal a Tatai Öreg-tavon 2 EB és 1 VB futamot és 2019-2020-ban 2 EB és 1 Junior VB futamot a Leveleki Szabidőpart taván. 2011- 2017. között 6 alkalommal rendeztünk Alpok Adria Kupát Gersekaráton, Győr-Ikrényben, és négy alkalommal Gyékényesen.

A jet-ski versenysportban különböző versenykategóriák vannak, ilyen pl. a zárpályás verseny, mely egy olyan két vagy három futamos verseny, ahol max. 22 versenyző indulhat gumiköteles állórajttal, s a kb. 1 perces, 20-40 bójából álló pályán 10-20 percen át kell versenyezniük.

A freestyle kategóriában a versenyzőknek 2 perces versenyidő alatt attraktív gyakorlatokat kell bemutatniuk.

A legnagyobb próbatétel a hosszú távú "OFF-SHORE" verseny, melyen mind a versenyzőknek, mind a versenyjárműveknek teljesítőképességük maximumát kell nyújtaniuk.

1991-től évente megrendezésre kerülő 5-8 országos bajnoki futamon szerzett pontok összegzésével minden év végén kategóriánkénti bajnokot avatunk. Ezek a versenyek nyíltak, ami annyit jelent, hogy a magyar versenyzők mellett indulhatnak külföldiek is, bárki, aki rendelkezik a szükséges licenccel. Jelenleg a Magyar Bajnokság minden futamán 4 pro-expert (Runabout GP1 Offshore, Runabout GP2, Runabout GP1, Ski GP1), 5 pro-am kategória (Ski Gentleman GP1, Runabout Gentleman GP1, Runabout GP4, Ski GP3, Freestyle) mellett az utánpótlás nevelés céljából megrendezésre kerül öt kezdő (novice) kategória versenye is (Runabout GP1 slalom, Ski GP1 slalom, Runabout GP4 slalom, Runabout GP1, Ski GP1).

Szövetségünk célja, hogy minden érdeklődőnek lehetőséget biztosítsunk rendezvényeinken a verseny hangulatának, szabályainak megismerésére, hogy betekintést nyerjenek hazai versenyeinkbe, megismerkedjenek nemzetközi szintű, Európa Bajnok, Világbajnok versenyzőinkkel, akár versenyzőként, akár nézőként. Nyitott depóinkban bárki testközelbe kerülhet a csodálatosan feltuningolt technikával.

A vízen való száguldás biztonságát egyrészt a szervezettség és a sokéves tapasztalat, a kötelezően előírt védőfelszerelések: bukósisak, mentőmellény, gerincvédő, lábvédő használata, másrészt a versenybíróság által szigorúan alkalmazott szabályok, s ha szükséges büntetések biztosítják.

2

A Magyar Jet-Ski Szövetség, az országos bajnokság futamai mellett, 1997-ben megalapította a Jet-Ski Star Kupa elnevezésű média eseményt, azzal a céllal, hogy a hazai közélet, más sportágak neves személyiségeivel közösen egy könnyed, játékos hangulatú versennyel népszerűsítse a jet-ski sportágat. 2012-ig 16 alkalommal került megrendezésre a Jet-Ski Star Kupa a többnyire a Szövetség vizibázisán a Dunaharaszti Universum tavon.

Szövetségünk a szabadban.hu-val karöltve hagyományt teremtve, s a világon egyedülálló ötlettel 2007-2017 között 11 alkalommal rendezte meg a ParaJet-Ski Kupát a kerekesszékben és egyéb fogyatékkal élők jet-ski versenyét 3 slalom kategóriában.

 

A Magyar Jet-Ski Szövetség vezető testülete az elnökség, melynek elnöke: Czeller Béla, alelnökei: Gerencsér Csaba és Vágott Sándor, elnökségi tagjai: Szabó Gábor és Hársfalvi Gergely.

A Szövetség sportdiplomáciai eredményességét igazolja, hogy 2004-2014 közötti 10 éves időszakban az UIM Világszövetség AQUABIKE elnökségi tagi tisztségét Czeller Béla a Magyar Jet-Ski Szövetség elnöke töltötte be.

A MAGYAR JET-SKI SPORT EURÓPAI BAJNOKI, VILÁGBAJNOKI EREDMÉNYEI:

Az 1991-1993. évi szakmai munka eredményeként az 1994. esztendőben hazai versenyeink színvonala emelkedett, s az első európai szintű megmérettetésen is várakozáson felül szerepeltünk. Az 1994. évi Európa Bajnokságon elért 6. hely az országok közötti versenyben, valamint a Runabout versenyzőink eredményei (Seres László ezüstérme és 6. helyezése, Borzován János 5. helyezése) visszaigazolták a Szövetség és a versenyzők munkáját.

Az 1995. évi eredmények mérsékeltebbek voltak (Dévényi Tamás Világbajnoki 6. helyezése), viszont az 1996. évben ismét eredményes szezont zártunk. A budakalászi Omszki-tavon sikeresen megrendeztük az EJSBA Európa Bajnokság 3. döntő futamát, melyen 9 versenyzőnk ért el EB helyezést. Gerencsér Csaba IJSBA EB 2., valamint UIM VB 3. helyezést ért el a Runabout 1200 Modified kategóriában, Mikucza Zsolt 6. helyezést ért el az IJSBA freestyle Európa Bajnokságon.

Az 1997. évi versenyévad kiemelkedő eseménye volt a budakalászi Omszki-tavon rendezett IJSBA EB futam, amelyen Sümegi László 3. helyezést ért el Runabout 785 limited kategóriában. Szabó László UIM VB-n freestyle kategóriájában elért 4. helyezésén kívül versenyzőink nemzetközi eredményei mérsékeltek voltak.

1998-ban Sümegi László érte el a legjobb eredményt az UIM Európa Bajnokság 6. helyezésével.

1999-ben az év legjobb eredményét Gerencsér Csaba érte el az UIM Amerika Bajnokság ezüstérmének és az UIM Világbajnokság 8. helyének megszerzésével.

2000-2003. ÉVEK ARANYKORA

A 2000. évben versenyzőink az UIM Offshore Európa Bajnokságban kiemelkedő eredményeket értek el, Sümegi László Runabout Formula 1, Czeller Béla Runabout Formula 2 kategóriában aranyérmet, Pozsár Balázs Runabout Formula 1, Pozsár Dénes Runabout Formula 2 kategórában ezüstérmet, Gerencsér Csaba Runabout Formula 1, Bezák József Runabout Formula 2 kategóriában bronzérmet nyert.

2001. évben az UIM Offshore Európa Bajnokságon Vass László Runabout Formula 1 kategóriában aranyérmet, Czeller Béla Runabout Formula 2 kategóriában ezüstérmet, Sümegi László Runabout Formula 1 kategóriában bronzérmet szerzett.

2002. évben is taroltak a magyar versenyzők az UIM Offshore Európa Bajnokságon, Runabout Formula 1 kategóriában Sümegi László bajnoki címet szerzett, Gerencsér Csaba 2. helyezést, Ónodi Attila 3. helyezést ért el, míg Czeller Béla megnyerte a Runabout Formula 2 kategóriát.

2003. évben is folytatódtak a sikerek az UIM Offshore Európa Bajnokságban, ahol Runabout Formula 1 kategóriában bajnoki címet ért el Gerencsér Csaba, Ónodi Attila ezüstérmet, Sümegi László bronzérmet szerzett. A Runabout Formula 2 kategóriában Czeller Béla 1., Tóth Tibor 3. helyen végzett. A Ski Formula 3 kategóriában Jován Zoltán diadalmaskodott, Mező Viktor és Pelei Sándor előtt. Ez évben Gerencsér Csaba még az UIM Világbajnokság 4. helyét is megszerezte.

2004-ben megtorpant a sikerszéria, az UIM Európa Bajnokságon Atzél Dániel freestyle kategóriában a 4. helyen, Vass László a Runabout Superstock kategóriában az 5. helyen végzett.

A magyar versenyzők szenzációs eredményt értek el 2005. évben:

UIM Jet-Ski női Világbajnokság

A Nemzetközi Motoros Vízisport Szövetség (UIM) 78 éves fennállása óta 2005. évben rendeztek először női jet-ski világbajnokságot. Az orosz főváros Olimpiai központjában megrendezett világbajnokságon Pala Tünde szenzációs versenyzéssel Runabout kategóriában megszerezte a magyar jet-ski sport első világbajnoki címét.

Pelei Erzsébet női Ski kategóriában értékes VB 6. és 7. helyezést ért el.

 

UIM Rally Jet Európa Bajnokság

A 2005. évi Rally Jet Európa Bajnokságon Vágott András Európa Bajnoki címet szerzett.

UIM Jet-Ski OFFSHORE Európa Bajnokság

A 2005. évben Runabout Stock és Superstock kategóriákban két ezüstérmet szerzett Vass László, Runabout Superstock kategóriában bronzérmes lett Vágott András.

 

 

UIM Jet-Ski férfi Világbajnokság

2005. évi jet-ski világbajnokság végeredménye:
3. Sümegi László, 4. Vágott András.

 

Ezen rendkívüli eredmények is köszönhető, hogy a magyar jet-skisek 2005. évben az országok közötti pontversenyben az előkelő harmadik helyet szerezték meg a VB eredményekkel Olaszország és Oroszország után, az EB eredmények alapján Franciaország és Olaszország után. Ezek után kijelenthettük, hogy Magyarország a jet-ski sportban megkerülhetetlen nagyhatalom lett.

A 2004. évben elért sportdiplomáciai eredmény, majd a magyar versenyzők 2005. évi teljesítményei után, Magyarország méltán érdemelte ki az UIM Világszövetségtől a 2006. évi UIM Világ-, Európa Bajnokság és Rally Jet Európa Bajnokság záró versenyei rendezésének jogát.

2006. szeptember 7. és 10. között az UIM Jet-Ski Világbajnoki, Európa Bajnoki és Rally Jet Európa Bajnoki versenysorozat záró, döntő versenye került megrendezésre a Tatai Öreg Tavon.

 A Magyar Jet-Ski Szövetség megalapításának 15. éves évfordulóját, a 2006. évet is fantasztikus eredményekkel zárta:

UIM Európa Bajnokság és Rally Jet Európa Bajnokság:

A 19 éves Vágott András Runabout Stock, Runabout Superstock és Runabout Rally Jet Stock kategóriában is Európa Bajnoki címet szerzett. Vass László Runabout Stock kategóriában megszerezte a dobogó harmadik fokát.

Ski Stock kategóriájában Bíró Péter az Európa Bajnoki dobogó harmadik fokára állhatott fel, Ski Superstock kategóriában negyedik helyezést ért el. 

A 13 éves Manuel Nöbauer Ski Junior kategóriában Európa Bajnoki ezüstérmet szerzett, míg Bilek Levente a negyedik helyezett lett.

 A 2006. évi Európa Bajnokság összesített éremtáblázatában hazánk a legeredményesebb nemzet címet szerezte meg 3 aranyéremmel, 1 ezüstéremmel, 2 bronzéremmel és 2 negyedik helyezéssel.

UIM Jet-Ski Világbajnokság:

A Runabout kategóriában a tizenötszörös magyar bajnok, örökös magyar bajnok, VB bronzérmes, kétszeres Európa Bajnok 45 éves Sümegi László az ötszörös világbajnok francia Cyrille Lemoine mellé a dobogó 2. fokára léphetett fel. Vágott András a negyedik, míg Vass László az ötödik helyen végzett. Pala Tünde a női Runabout kategóriában a hetedik helyezést szerezte meg.

 

Magyarország a 2006. évi Világbajnokság éremtáblázatában Franciaország, Brazília, Oroszország és Olaszország mögött az 5. helyet szerezte meg 1 ezüstéremmel, 1 negyedik, 1 ötödik és 1 hetedik helyezéssel.

 

2007. évben is kimagaslóan szerepeltek versenyzőink az UIM Európa Bajnokságon

A női Runabout EB döntőjében Pala Tünde 2005. évi világbajnoknőnk, aki a 2006-os VB-n gépproblémákkal küzdve csak a 7. helyen ért be, ismét bizonyított: rajt-cél győzelemmel, fél pálya előnnyel verte a teljes mezőnyt.


Bíró Péter rendkívüli álló-képességű versenyzőnk szenzációs küzdelemmel Ski kategóriában megszerezte az Európa Bajnoki arany-érmet Spanyolországban.

A Runabout „királykategória” versenyén Vass László ismét meghozta a már „szokásos” Európa Bajnoki bronzérmét.

2008. évben a magyar jet-skisek ismét remekeltek

Az UIM Európa Bajnokság összesített éremtáblázatában hazánk Spanyolország és Franciaország után az előkelő harmadik helyet szerezte meg 1 aranyéremmel (Pala Tünde Női Runabout kategória), 1 ezüstéremmel (Heller Éva Női Runabout kategória), 1 ötödik (Vágott András Runabout Superstock kategória) és 1 hatodik helyezéssel (Pala Tünde Runabout Superstock kategória).

 

Az UIM Világbajnokság Runabout kategóriában Sümegi László ezüstérmes, Vágott András bronzérmes lett.

 

Az IJSBA Offshore Európa Bajnokságon 1 aranyérem (Bíró Péter) és 3 ezüstérem (Heller Éva, Járányi Gergely, Tóth Dominik), az IJSBA Offshore Világbajnokságon 4 aranyérem (Heller Éva két kategóriában, Ifj. Juhos Árpád, Bíró Péter), 3 ezüstérem (Futó Attila, Molnár Edina, Tóth Dominik) és egy bronzérem (Sümegi László) került a magyar jet-ski versenyzők éremgyűjteményébe.

 

A 2009. évben a gazdasági válság hatása elérte a jet-ski sportot is, a pro versenyzők anyagi eszközök hiányában nem tudtak részt venni az Európa és Világversenyeken.

 

2010. évben Szövetségünk legjobb eredményét Szabó Gábor szerezte meg Ski kategóriában az IJSBA Világbajnokságon, ahonnan két 6. és egy 7. helyezéssel tért haza.

Szabó Gábor

 

2011. évben ismét lendületbe jöttek a magyar jetesek, az IJSBA Európa Bajnokságon a 15 éves D’Ess Alex Bendegúz aranyéremmel, míg a szlovák, ám magyar színekben induló Bohuslav Jozef ezüstéremmel tért haza.

Bohuslav Jozef

 15

 Sümegi Martin, Szabó Barnabás, D’Ess Alex Bendegúz

Az IJSBA Világbajnokság végeredménye magyar szempontból fényesre sikerült, hiszen Járányi Gergely világbajnoki második hellyel, míg a 15 éves Szabó Barnabás két harmadik hellyel zárta a versenyt.

 

 Járányi Gergely

2012. évben sem hagytak alább a jet-skis sikerek:

 Déri Attila Ski kategóriában két 5. helyezést gyűjtött be az IJSBA Európa Bajnokságon.

 Az IJSBA Világbajnokságon taroltak a magyarok:

A Runabout kategóriában a jet-ski sport legifjabb örökös versenyzője (15 éve versenyez) Járányi Gergely léphetett a dobogó 1. fokára, s az arany mellé még egy világbajnoki harmadik, illetve 5. helyet is begyűjtött.

 Kasza György egy világbajnoki ezüstérmet és két bronzérmet hozott haza.

 Ski Junior kategóriában az ifjú Szabó Barnabás világbajnoki ezüstérmet szerzett, s egy hatodik helyet is elhozott.

Az UIM Világbajnokságon a magyar színekben induló szlovén versenyzőink taroltak, ugyanis Freestyle kategóriában Nac Florjancic győzedelmeskedett, Rok Florijancic a dobogó harmadik fokán állhatott.

22

Nac Florjancic     

Rok Florjancic

 

Ski Ladies kategóriában Pija Sumer világbajnoki ezüstérmes lett.

 

Pija Sumer

2013. évben FOLYTATÓDTAK a magyar SIKEREK

Az IJSBA Európa Bajnokságon Kasza György a Runabout kategória ezüstérmével tért haza, míg állós, Ski kategóriában Déri Attila a 4. és 6. helyen végzett.

Az IJSBA Világbajnokságon az örökös magyar bajnok Kasza György a királykategóriában szenzációs versenyzéssel egy negyedik helyezés mellett két világbajnoki aranyérmet is szerzett, amellyel 2013. Év versenyzője címet is kiérdemelte.

 

 (Déri Attila)

Járányi Gergely Runabout kategóriában világbajnoki ezüstérmet és Déri Attila Ski versenygépével világbajnoki bronzérmet nyert.

 26

(Járányi Gergely)

 

Az UIM Világbajnokságon pontszerző helyen végzett Bohuslav Jozef a 6., és Futó Attila a 7. helyezésével.

2014. ÉVBEN IS FOLYTATÓDOTT A MAGYAR ÉREMGYŰJTÉS 

Versenyzőink 4 Világbajnoki érmet és 6 értékes EB, VB helyezést szereztek.

Klasszis versenyzőnk Kasza György UIM Világbajnoki címet ért el Runabout Slalom GP1 kategóriában, melyet megtetézett a IJSBA Világbajnokságon elért aranyéremmel, egy ezüstéremmel, egy 5. helyezéssel, valamint az IJSBA Európa Bajnokságon elért 6. helyezésével.

Járányi Gergely sem adta alább, s az IJSBA Világbajnokságon Classic Runabout Limited kategóriában bronzérmet szerzett.

Az IJSBA Világbajnokságon jól szerepelt Déri Attila egy 5. és egy 8. helyezés, valamint Szabó Gábor egy 7. és egy 8. helyezés megszerzésével.

  

A 2015. ÉV A MAGYAR JET-SKI SPORT TÖRTÉNELMI MÉRFÖLDKÖVE

 

A Magyar Jet-Ski Sport 25. jubileumi évében versenyzőink kiválóan szerepeltek a nemzetközi mezőnyben. Versenyzőink az Alpok Adria Tour versenysorozaton 5 érmet, az Európa és Világbajnokságokon 5 érmet és 4 értékes helyezést szerzetek.

 

Kasza György az IJSBA Világbajnokságon a magyar versenyzők közül elsőként megnyerte a legmagasabb, Pro Runabout GP kategória Világbajnoki címét.

 

Az IJSBA Európa Bajnokságon Kasza György Pro Runabout és Runabout Open Slalom Európa Bajnoki aranyérmet szerzett, Járányi Gergely pedig Runabout Normally Aspirated kategóriában bronzérmes lett.

 Az év másik nagy meglepetése Szabó Gábor volt, aki az UIM Európa Bajnokságon ezüstérmesként állhatott dobogóra a versenysorozat végén.

 

 

2016. ÉVBEN IS FOLYTATÓDOTT A MAGYAR ÉREMGYŰJTÉS

A 2016. évben, a Magyar Jet-Ski Sport 26. évében versenyzőink kiválóan szerepeltek a nemzetközi mezőnyben, az Alpok Adria Tour versenysorozaton 11 érmet, az Európa és Világbajnokságokon 8 érmet és 8 értékes helyezést szerzetek.

A 35. IJSBA Világbajnokságon Kasza György szenzációs versenyzéssel megvédte világbajnoki címét. Vásári Ildikó első világbajnoki megmérettetésén 4. pontszerző helyen végzett.

Déri Attila Masters Ski Stock kategóriában ezüstérmes lett, Expert Ski Limited 5. helyezett. Soós Roland Expert Runabout Open kategóriában Járányi Gergely Runabout Normally Aspirated Limited kategóriában 8. helyezést ért el.

A UIM Világbajnokságon Marcus Jorgensen, magyar színekben versenyző dán versenyzőnk Runabout GP2 kategóriában aranyérmet szerzett Hazánknak, Szabó Gábor Ski GP3 kategóriában bronzérmes lett.

Az IJSBA Európa Bajnokságon Vásári Ildikó Európa Bajnoki aranyérmes lett Pro-Am Stock Women Runabout kategóriában. Kasza György 4 helyezést ért el Runabout Pro GP kategóriában.

A UIM Európa Bajnokságon Runabout GP2 kategóriában Marcus Jorgensen Európa Bajnoki címet szerzett.

2017. ÉVBEN IS FOLYTATÓDOTT A SIKERSZÉRIA

A 2017. évben, a Magyar Jet-Ski Szövetség megalakulásának 25. évében versenyzőink kiválóan szerepeltek a nemzetközi mezőnyben, az Alpok Adria Tour versenysorozaton 16 érmet, az Európa és Világbajnokságokon 16 érmet és 10 értékes helyezést szerzetek.

Olaszországban került megrendezésre a UIM Világbajnokság első futama ahol a GP1 sorozat versenyek mellett GP2-GP3-GP4 kategóriákban bajnoki címet is szerezhettek a versenyzők.

Gerencsér Olivér első profi szezonjában szenzációs versenyzéssel Runabout GP4 kategóriában Világbajnoki ezüstérmet szerzett.

 

Runabout Pro GP királykategóriában Kasza György új fejlesztésű 600 lóerős versenygépével első helyezést ért el. Runabout Classic 2 ütemű kategóriában Járányi Gergely mindhárom futamát megnyerte és így Európa Bajnoki aranyérmet szerzett, a Runabout Limited Pro-Am kategóriában pedig 5. helyezést ért el. Pro-Am Runabout Veterans GP kategóriában Cseke Zsolt első profi szezonjában kiváló teljesítményt nyújtva Európa Bajnoki címet szerzett. Pro-Am Ski Veterans GP kategóriában Bíró Péter aranyérmet, Markus Erlach bronzérmet szerzett. Futó Attila 5. Déri Attila 6. pontszerző helyen zárta a megmérettetést. Ski Ladies Pro-Am kategóriában az idén magyar színekben versenyző oszták Christina Mahringer aranyérmes lett. Runabout Spark Turbo kategóriában Vásári Ildikó ezüstérmet szerzett, a Sea-Doo Spark Ladies Stock kategóriában 4. helyezett lett. Sea-Doo Spark Lites kategóriában Tóth Ádám pontszerző 6. helyezést ért el.

A két versenyből álló UIM Európa Bajnokságon a 14 éves Gerencsér Olivér édesapja sikereit megismételve Európai Bajnoki címet nyert Runabout GP4 kategóriában. A 21 éves Szabó Barnabás Ski GP3 kategóriában kiváló versenyzéssel összetettben Európai Bajnoki ezüstérmet hozott a Magyar Szövetségnek. A magyar színekben versenyző osztrák Markus Erlach Európai Bajnoki ezüstérmet szerzett Veteran Ski GP1 kategóriában.

2018. ÉV VOLT A HAZAI RENDEZÉSŰ EURÓPA-BAJNOKSÁG ELŐKÉSZÍTÉSE

2018.06.02-03-án Olaszországban került megrendezésre a UIM Világbajnokság, melyen a 22 éves Szabó Barnabás fantasztikus versenyzéssel Ski GP3 kategóriában világbajnoki aranyérmet szerzett, Sümegi Martin ugyanebben a kategóriában 4. helyezést ért el.

2018. június 9-10-i hétvégén a Magyar Jet-Ski Szövetség a Nyíregyháza melletti Leveleki Szabadidőpart taván rendezte meg a V4+ Nemzetközi Jet-Ski versenyt Dr. Szabó Tünde Sportért Felelős Államtitkár Asszony fővédnökségével.

A nívós nemzetközi megmérettetésre 9 ország 42 versenyzője érkezett, akik 8, a Világszövetség által elismert kategóriában és további Magyar Bajnoki kategóriákban mérkőztek meg a hétvége Bajnoki kupáiért.

A versenyen Kasza György tízszeres Világbajnok 4 Runabout (GP1, GP2, GP4, Offshore GP1) kategóriában, Szabó Barnabás újdonsült Világbajnok 2 Ski (GP1, GP3) kategóriában diadalmaskodott.

A Ski Veterans GP1 kategóriát a magyar színekben versenyző Szlovákiából érkezett Szép Attila nyerte.

A Runabout Veteran GP1 kategóriában Cseke Zsolt szerezte meg a bajnoki címet.

 

A 2018. évi IJSBA Világbajnokságon Járányi Gergely a Runabout Naturally Aspirated Open kategóriában világbajnoki ezüstérmet szerzett, Runabout Naturally Aspirated Stock kategóriában 4. helyen végzett.

Cseke Zsolt Amateur Runabout Limited kategóriában 4. helyezést ért el.

Vásári Ildikó, válogatottunk női tagja 3 kategóriában indult ebből két kategóriában csak férfi ellenfelei voltak. Runabout Naturally Aspirated Stock kategóriában 5., a Runabout Naturally Aspirated Open kategóriában 6., a Womens Runabout 1100 Stock kategóriában 8. helyezést ért el.

2019. ÉVBEN MAGYARORSZÁG EURÓPA-BAJNOKI FUTOMAT RENDEZETT LEVELEKEN

13 éves kihagyás után ismét hazai rendezésű Jet-Ski Európa-bajnokságot rendezett a Magyar Jet-Ski Szövetség a Leveleki Szabadidőpart taván.

A 22 országból érkezett több mint 110 versenyző 13 versenykategóriában mérte össze tudását a Magyar Nagydíj kupáiért.

A Magyar Nagydíj díjkiosztóján két kategóriában hangzott fel a magyar himnusz; a Ski GP3 kategóriában Szabó Barnabás diadalmaskodott, a Runabout Veterans GP1 kategóriát Heller Krisztián nyerte meg.

A magyar válogatott szereplése várakozásos felüli volt, mivel az előzetesen tervezett 5 magyar Európa-bajnoki érem helyett 10 érmet szereztek a magyar versenyzők: Ski GP3 kategóriában Szabó Barnabás 1., Sümegi Martin 2., Josef Bohuslav 3. helyen végzett. Runabout Veterans GP1 kategóriában a dobogón három magyar versenyző állt: 1. Heller Krisztián, 2. Cseke Zsolt, 3. Kéri Attila.

A Runabout GP2 kategóriában ezüstérmet szerzett Járányi Gergely és a nyíregyházi Hársfalvi Gergely állhatott a dobogó 3. fokára.

Ski Veterans GP1 kategóriában Déri Attila 2., Ski GP1 kategóriában Szabó Barnabás 3. helyen zárta a Magyar Nagydíjat.

A 2019. évi Jet-Ski Európa-bajnokságon összesítésben a magyar versenyzők 2 arany, 1 ezüst, 2 bronzérmet és 9 pontszerző helyezést értek el.

Ski GP3 kategória Európa-bajnoka Szabó Barnabás, Sümegi Martin ezüstérmes, Jozef Bohuslav 5. helyezést szerzett.

A Runabout Veterans GP1 kategóriában Kéri Attila megnyerte a bajnoki címet, Czeller Béla Európa-bajnoki bronzérmes, Heller Krisztián 5., Cseke Zsolt 6. helyezett lett.

Ski Veterans GP1 kategóriában Déri Attila Európa-bajnoki bronzérmes, Szép Attila 4., Futó Attila 5. helyezést ért el.

Runabout GP2 kategóriában Czeller Béla 5. helyezést ért el.

 

Ski GP1 kategóriában Szabó Barnabás 6. lett az állós királykategóriában.

Runabout Ladies GP4 kategóriában Vásári Ildikó Európa-bajnoki 4. helyezett lett.

A Ski Juniors GP3.2 kategóriában a Portugál, Magyar és Horvát nagydíj eredményeinek összesítése után Puskás Zekő Európa-bajnoki 5., Jászai Csongor 8. helyezett lett.

2019. május 31. és június 2. között került megrendezésre a UIM Világbajnokság az Olaszországi Olbiában, melyen Ski GP3 kategóriában Sümegi Martin Világbajnoki ezüstérmes, Szabó Barnabás Világbajnoki bronzérmes lett.

A 2019. július 3-7. között, Belgiumban megrendezett IJSBA jet-ski Európa Bajnokságon 3 érmet szereztek a magyar versenyzők

Expert Runabout Limited kategóriában Cseke Zsolt első helyezést ért el,, Kéri Attila 5. helyen zárta a versenyhétvégét.

Rec Juniors Stock 14-15 kategóriában Főhlich Kata nyert és így Európa Bajnoki aranyérmet szerzett.

Expert Veterans Runabout Limited kategóriában Cseke Zsolt kiváló teljesítményt nyújtva ezüstérmet szerzett, ugyanebben a kategóriában Kéri Attila 5. helyezést ért el.

2019. október 7. és október 13. között került megrendezésre az IJSBA World Finals nemzetközi jet-ski megmérettetés, a hagyományoknak megfelelően az Egyesült Államokban, Lake Havasuban.

A rangos versenyen az alábbi magyar eredmények születtek:

Cseke Zsolt két kategóriában is a dobogó legmagasabb fokára állhatott Pro-Am Veterans Runabout Limited és Expert Runabout Superstock kategóriákban.

Járányi Gergely is szép eredményeket ért el, Runabout Naturally Aspirated kategóriában 4. helyezett, Sport Spec kategóriában 5. lett.

A fiatal, 16 éves versenyző Beliczki Márk Runabout Naturally Aspirated kategóriában 6., Amateur Runabout Rec Lites kategóriában 7. helyen zárta az amerikai versenyt.

A 2019. december 3-8. között, Thaiföldön megrendezett IJSBA King's Cup Bajnokságon 3 pontszerző helyet szereztek a magyar versenyzők.

Expert Runabout Limited és Expert Veterans Runabout Limited kategóriában Cseke Zsolt 6. helyezést ért el, ezzel a Belgiumi, Amerikai és Thaiföldi verseny összesített eredményét tekintve megnyerte mindkét kategóriában az IJSBA World Series 2019 bajnoki címét.

2020. ÉVBEN a MAGYAR JET-SKI SPORT 30. ÉVÉBEN EGYEDÜLÁLLÓ SIKEREK AZ EURÓPA- ÉS JUNIOR VILÁGBAJNOKSÁGON, A VILÁGJÁRVÁNY ÁRNYÉKÁBAN

 

Magyarország a 2. helyet szerezte meg a Jet-Ski Európa-bajnokságban, a 3. helyen végzett a Jet-Ski Junior Világbajnokságban.

 

A 2019. évi nagysikerű Jet-Ski Európa-bajnokság után a Magyar Jet-Ski Szövetség Európa- és Junior Világbajnokságot rendezett a Leveleki Szabadidőpart taván.

A Magyar Nagydíj díjkiosztóján három alkalommal hangzott fel a magyar himnusz; a Ski GP3 kategóriában Szabó Barnabás diadalmaskodott, Runabout GP4 kategóriát a fiatal tehetség, Major Marcell, a Ski Veterans GP1 kategóriát Markus Erlach nyerte meg.

A magyar válogatott szereplése várakozásos felüli volt, 8 Európa-bajnoki és 2 Világbajnoki érmet szereztek a magyar versenyzők:

Ski GP3 kategóriában Szabó Barnabás 1., Sümegi Martin 6. helyen végzett.

 

Ski Veterans GP1 kategóriában Markus Erlach állhatott a dobogó legfelső fokára, Déri Attila 4., Ribnikár András 5. helyezett lett.

Runabout GP4 kategóriában Major Marcell aranyérmes, Frőhlich Kata bronzérmes lett.

Runabout Veterans GP1 kategóriában 2. Kéri Attila, 4. Czeller Béla, 6. Mikucza Tamás.

Runabout GP4 Ladies kategóriában Frőhlich Kata állhatott a dobogó második fokára.

Ski Juniors GP3.2 kategória Európa- és Világbajnokságában ifj Komonyi Lajos állhatott a dobogó második fokára, Puskás Zekő 4. helyezéssel zárta a versenyt.

 

A Runabout GP2 kategóriában a nyíregyházi Hársfalvi Gergely 4. helyezést érte el.

Ski GP1 kategóriában Szabó Gábor 6. helyen zárta a Magyar Nagydíjat.

Runabout GP1 kategóriában Marcus Jörgensen 4. helyezést ért el.

A sikeres Magyar Nagydíjat követően, a Lengyelországi Elk városában folytatódott és fejeződött be a 2020. évi Jet-Ski Európa-bajnokság és Junior Világbajnokság. A 8 fős magyar válogatott rendkívül jól szerepelt a Lengyel Nagydíjon, összesen 9 érmet szereztek.

A 2020. évi Jet-Ski Európa-bajnokság magyar vonatkozású eredményei:

Runabout GP4: 1. Major Marcell

Runabout GP1: 1. Marcus Jörgensen

Ski GP3: 1. Szabó Barnabás

Ski Juniors GP3.3: 2. Jászai Csongor, 3. Süli Csaba

Ski Juniors GP3.2: 2. Ifj. Komonyi Lajos, 5. Puskás Zekő

Ski Veterans GP1: 3. Déri Attila, 5. Markus Erlach, 6. Ribnikár András

Runabout GP4 Ladies: 4. Frőhlich Kata

Runabout Veterans GP1: 4. Kéri Attila, 6. Czeller Béla

Ski GP1: 5. Szabó Gábor

 

A 2020. évi Jet-Ski Junior Világbajnokság magyar vonatkozású eredményei:

Ski Juniors GP3.3: 2. Jászai Csongor, 3. Süli Csaba

Ski Juniors GP3.2: 2. Ifj. Komonyi Lajos, 5. Puskás Zekő

 

2020. évi UIM Világbajnokság I. futam - Kuwait City, Kuwait

 

2020. február 12-15. között a jet-ski világ élmezőnyének részvételével vette kezdetét az idei UIM Világbajnokság.

Az 5 állomásosra tervezett VB első futamán az alábbi eredmények születtek:

Runabout GP1 és Parallel Slalom Runabout GP1 kategóriákban a magyar licenccel versenyző dán Marcus Jorgensen 2 ezüstérmet szerzett.

Ski GP1 kategóriában Szabó Barnabás 5. helyezést ért el, Szabó Gábor 12. helyen fejezte be a versenyt.

Paralell Slalom Ski kategóriában Szabó Barnabás bronzérmet szerzett.

Sajnos a kedvezőtlen járvány alakulás miatt a nemzetközi Szövetség nem engedélyezte ezt követően felnőtt világbajnoki futamok megrendezését, így a Kuwaiti VB-n elért eredményeket hirdették ki a 2020. évi VB végeredményének.

 

A Magyar Jet-Ski Szövetség annak ellenére, hogy az egyik legfiatalabb országos sportszövetség, a nem olimpiai sportágak közül nemzetközi sikereit tekintve a legeredményesebbek közé tartozik, 1991-2020 közötti 30 év alatt 142 Kontinens és Világbajnoksági érmet szereztek versenyzőink.

 

 

Érmek

 

I.

II.

III.

Világbajnokság

22

20

18

Európa, Amerika Bajnokság

34

30

18

Összesen

56

50

36

Budapest, 2020. december